Verkoudheid
Geen ramp, wel erg vervelend en belastend
Druk in de weer met zakdoekjes, neussprays, hoestdrankjes en zuigtabletten? Aan het niezen en hoesten? Een lopende neus? Keelpijn? Grote kans dat je een verkoudheid hebt! Maar wat doe je eraan en moet je ermee naar de dokter?
Gemiddeld drie keer per jaar voelen we ons ellendig: keelpijn, hoofdpijn, gesnotter… – kinderen kunnen zelfs tot tien keer per jaar een verkoudheid doormaken. Vooral in de herfst en winter komen we de virussen en bacteriën die een verkoudheid veroorzaken vaker tegen dan ons lief is.
Ook in de lente en de zomer is er de laatste jaren een opvallende toename van verkoudheden. De ernst van de klachten varieert sterk van persoon tot persoon.
Nee, een verkoudheid is geen ramp, maar het belast wel je lichaam aangezien deze vaak gepaard gaat met symptomen zoals veelvuldig hoesten en snuiten, vermoeidheid, spierpijn en soms zelfs koorts.
Oorzaken van verkoudheden
Verkoudheden worden in 90% van de gevallen veroorzaakt door virussen. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten virussen die verkoudheden veroorzaken, waarvan de rhinovirussen de meest frequente zijn. Vaak zijn er meerdere virussen tezelfdertijd aanwezig die de infectie veroorzaken. Een verkoudheid breekt door wanneer er een onevenwicht is tussen de aanvallende virussen en de lichaamseigen afweer. Dit komt vooral voor bij lichamelijke vermoeidheid, stress, slecht uitgebalanceerde voeding, chronische ziekte of zwakte.
Verkoudheidsvirussen
Verkoudheidsvirussen zijn virussen die je besmetten via druppeltjes in de lucht. Je raakt sneller besmet door die in te ademen dan door handen te schudden. Deze virussen hangen het hele jaar door in de lucht. Toch vieren ze in de winter hoogtij door de warme, gesloten ruimtes die slecht worden verlucht of geventileerd. Deze zijn een broeihaard voor virussen en werken besmetting in de hand.
In tegenstelling tot wat velen denken, zijn mensen met een verzwakt immuunsysteem in de zomer net zo vatbaar voor virussen als in de winter. Gelukkig worden virussen dan wel minder snel overgedragen van persoon tot persoon.
Symptomen van een verkoudheid
De klachten bij een verkoudheid treden gemiddeld 2 tot 3 dagen na besmetting op. De typische symptomen in de beginfase zijn keelpijn, vaak gepaard gaande met neusloop en soms ook koorts. Maar daar kunnen ook andere klachten zoals hoofdpijn bijkomen. De meeste symptomen verdwijnen meestal binnen een week maar het hoesten kan veel langer aanhouden. Niet alle symptomen komen steeds bij iedereen voor. Bij de ene gaat het om hoesten en een loopneus, de andere heeft last van een verstopte neus. Welke symptomen je krijgt, hangt grotendeels af van je afweersysteem.
Een verkoudheid, ook wel acute virale rhinofaryngitis genoemd, start meestal met keelpijn, nasale symptomen en/of hoofdpijn. Hoest neemt pas later in het tijdsverloop de hoofdrol in. Symptomen pieken doorgaans na 2 à 3 dagen en duren gemiddeld 7 à 10 dagen. Bij zuigelingen en kleuters duurt het allemaal iets langer en spreken we eerder over 10 à 14 dagen. Sommige symptomen kunnen zelfs tot 3 weken aanhouden.
Verkoudheidssymptomen
- loopneus
- verstopte neus
- keelpijn
- hoofdpijn
- koorts
- hoesten
Fases van een verkoudheid
Veel mensen die last hebben van een verkoudheid ervaren dezelfde klachten.
Het virus komt het lichaam via de neus binnen en wordt met het neusvocht mee vervoerd naar de neuskeelholte. Het slijmvlies in de neuskeelholte is extra gevoelig voor het verkoudheidsvirus en daarom begint een verkoudheid meestal in de neuskeelholte, wat pijn of een rauw gevoel in de neuskeelholte geeft.
De infectie breidt zich daarna uit naar de voorzijde van de neus wat resulteert in andere klachten, zoals snotteren en neusverstopping en naar de rest van de keelholte waardoor keelpijn lager in de keel en hoesten ontstaan. Soms kan het ook zijn dat de stembanden ontstoken zijn waardoor heesheid ontstaat. Een enkele keer doen ook de lagere luchtwegen (luchtpijp, longen) mee waardoor ook benauwdheid kan ontstaan.
Fases van een verkoudheid
Een verkoudheid is vervelend maar voorspelbaar. Ze verloopt bijna altijd volgens een vast patroon:
- Besmettingsfase: dag 1-2
- Beginfase: dag 3-4
- Uitziekfase: dag 5-6
- Eindfase: dag 7
Zelfbesmetting bij verkoudheid
Iedere verkoudheid is anders. Dat komt doordat het virus zichzelf lichtjes wijzigt als het wordt overgedragen. Het ‘muteert’ eens het is overgedragen. Hierdoor kan jouw verkoudheid enkele dagen of weken later via diezelfde persoon terug bij jou belanden. Je lichaam herkent het virus niet meer en heeft dus ook geen antilichamen aangemaakt voor deze variant. Daarom is het, ook binnen het gezin, belangrijk om te letten op een goede hand- en hoesthygiëne. Anders kan een verkoudheid “in huis blijven hangen” omdat je elkaar telkens opnieuw besmet.
Goed om weten bij je verkoudheid
Hoe word je verkouden?
Door het inademen van druppeltjes in de lucht die het virus bevatten of door contact met besmette voorwerpen waarbij de virussen vervolgens worden overgedragen via de handen naar de ogen, mond of neus.
Hoe lang duurt een verkoudheid?
Een verkoudheid duurt gemiddeld niet langer dan 7 à 10 dagen, sommige symptomen kunnen echter aanhouden tot 3 weken.
Hoe vaak krijg je een verkoudheid?
Volwassenen krijgen gemiddeld 3 verkoudheden per jaar. Bij kinderen kan dit oplopen tot 10 à 14 verkoudheden per jaar.
Waarom is het belangrijk om je verkoudheid te verzorgen?
Een onbehandelde verkoudheid kan in sommige gevallen tot complicaties leiden. We spreken dan over een surinfectie, een bijkomende ontsteking. De verkoudheid kan zich bijvoorbeeld verspreiden naar de paranasale sinussen waardoor rhinosinusitis ontstaat. Neem voldoende rust en ga op tijd naar bed. Met de juiste ondersteuning en voldoende rust kom je al een heel eind. Hoe gezonder je levenswijze, des te groter is jouw weerstand tegen een eventuele bijkomende infectie.
Wanneer moet je naar de dokter?
Het is aangewezen om bij de dokter langs te gaan als je kortademig bent, bij aanhoudende koorts of bij leverstoornissen van verschillende oorsprong. Ook als je heel veel slijm opgeeft (zeker als daar bloed bij wordt opgegeven) of de infectie niet binnen 1 week verbetert, is een bezoek aan je huisarts een must.
Is een antibioticum de oplossing bij een verkoudheid?
Neen. Antibiotica werken goed tegen een ontsteking door een bacterie. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Antibiotica werken niet tegen een ontsteking door een virus, zoals bij een verkoudheid of griep.
Kaloban®
Geneesmiddel op basis van EPs® 7630
Kaloban® is een voorschriftvrij geneesmiddel op basis van planten voor het gebruik bij hoest en verkoudheid.
EPs® 7630
Het actief bestanddeel van Kaloban® is EPs® 7630. Het is een extract van de wortel van de plant Pelargonium sidoides waarbij het productieproces door Dr. Willmar Schwabe gepatenteerd is.
Tips bij verkoudheid
Hier vind je enkele tips die kunnen helpen verkoudheden te voorkomen. Ook wel fijn voor je eventuele huisgenoten en collega’s!