Een koppel met grootouders en kind in de velden

Tips bij verkoudheid

Water, water, de rest komt later

Woman sitting on street

Hydratatie is de allerbelangrijkste tip om snel te herstellen als je tegen ziektekiemen vecht, zeker als je ook lichte koorts maakt. Koorts zorgt ervoor dat vocht vlugger verdampt van je lichaam, waardoor je sneller uitgedroogd raakt. Daarenboven helpt veel drinken ook om de slijmen in je neus en keel weg te werken. Soep en thee tellen uiteraard ook mee, dus wissel gerust af. Koffie of alcohol laat je best even aan de kant staan.

Zorg voor een goede handhygiëne

Tijdens de pandemie met Covid-19 (coronavirus) werd massaal gecommuniceerd over het belang van een goede handhygiëne. En terecht, want een goede handhygiëne helpt om de verspreiding van virussen tegen te gaan.

Omdat een correcte handhygiëne niet enkel helpt het coronavirus in te dijken, maar ook de verspreiding van verkoudheidsvirussen en andere virale infecties helpt te voorkomen, zetten we hier graag de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid voor een goede handhygiëne op een rij:

  • Was je handen bij voorkeur met stromend water, warm of lauw, en vloeibare zeep.
  • Als je onderweg bent en je handen niet kan wassen, raak je gezicht dan zo weinig mogelijk aan en was je handen meteen bij aankomst.
  • Als je geen water, zeep en handdoek in de buurt hebt en je handen toch wil reinigen, kan je alcoholgel (met een minimale concentratie van 70% alcohol) gebruiken.

Was dus geregeld je handen:

Safety for use
  • Voor het eten te bereiden
  • Voor het eten
  • Voor het inbrengen van contactlenzen
  • Voor het aanbrengen van verzorgingsproducten op de huid
  • Voor het behandelen van wondjes
  • Na het snuiten van je neus of niezen
  • Na een verblijf in openbare ruimten (bv openbaar vervoer)
  • Na in contact geweest te zijn met een verkouden persoon

Leer kinderen reeds jong om geen handjes in hun mond te steken. Luchtweginfecties worden verspreid door virussen en bacteriën die tijdens het hoesten of niezen in de lucht verspreid worden. Verspreiding ervan wordt ook in de hand gewerkt bij contact met een besmet lichaamsdeel… voornamelijk de handen. Hoe sneller jonge kinderen een goede handhygiëne aanleren, hoe beter.

Hanteer een goede nies- en hoesthygiëne

Iedereen kan niezen en hoesten… Toch is niet iedereen zich bewust van de juiste manier van niezen of hoesten. Hoesthygiëne heet het met een mooi woord: de manier waarop je op een juiste manier hoest, of niest. Waarom is nies- en hoesthygiëne zo belangrijk? Hoesten en niezen zijn dé manieren om virussen zoals het verkoudheidsvirus over te brengen. Wanneer je niest, vliegen druppeltjes vocht zo’n anderhalve tot twee meter door de lucht. En met de hand waarin je hoest, pak je de deurklink vast waardoor je ook virussen overbrengt. Een goede nies- en hoesthygiëne helpt dus ook om de verspreiding van virussen tegen te gaan.

Een goede nies- en hoesthygiëne aanhouden, is eenvoudig:

cough
  • Hou een papieren wegwerpzakdoek voor de mond bij hoesten en niezen.
  • Gooi de zakdoek onmiddellijk daarna in de vuilnisbak.
  • Nies of hoest in je elleboogplooi indien je geen zakdoek bij de hand hebt.
  • Was de handen met water en zeep of gebruik alcoholische handgel.
  • Bewaar voldoende afstand ten opzichte van andere personen (1 à 1,5 meter).

Draag zorg voor je weerstand

Slaap voldoende zodat je weerstand op peil blijft
Tijdens de diepe slaap worden afweerstoffen aangemaakt die je beschermen tegen ziektekiemen (zoals bacteriën en virussen). Wie goed en voldoende slaapt, zal dus minder snel ziek worden. Omgekeerd geldt ook dat wie ziek is best zoveel mogelijk slaapt. Slaap helpt ons om sneller te herstellen. De afweerstoffen die je afweersysteem aanmaakt om je te beschermen tegen ziekte, zorgen er ook voor dat je dieper slaapt. En dat is net de fase van je slaapcyclus die je nodig hebt om die afweerstoffen aan te maken.

Hiking

Zorg voor voldoende beweging om je weerstand een boost te geven
Regelmatig in beweging zijn zou een normale werking van het immuunsysteem ondersteunen en het risico op luchtweginfecties lichtjes verlagen.

Zorg voor een gezonde voeding om je weerstand een boost te geven
Gezonde voeding draagt, net zoals beweging, bij aan een goede gezondheid en weerstand. Langdurige voedingstekorten kunnen een negatief effect hebben op onze weerstand en zo de kans op infecties vergroten. Eens je ziek bent, heeft het ook een negatieve invloed op je herstel. Door het verbeteren van je voedingspatroon kan je tekorten wegwerken en je afweersysteem verhogen. Daardoor zal je weerstandsvermogen toenemen en de kans op infecties verkleinen.

Verlucht je huis voldoende, zelfs bij koud weer

Woman with notebook

Hoesten of niezen zijn de belangrijkste oorzaken van een besmetting. Hierdoor komen besmette speekseldruppeltjes vrij die zich in de lucht verplaatsen. Deze druppeltjes kunnen je rechtstreeks besmetten via de ademhaling. Daarom zijn besloten ruimtes vaak broeihaarden en is voldoende verluchten heel belangrijk. Door te verluchten, neemt de concentratie bacteriën en virussen in de lucht af. Een raam openzetten is de meest eenvoudige manier van ventileren. Vooral in de winter, het moment waarop we dicht tegen elkaar aan kruipen, is het belangrijk om de vervuilde lucht in ons huis te vervangen door verse buitenlucht. Twee keer per dag kort je huis verluchten is voldoende. Bijvoorbeeld ‘s morgens, een kwartiertje, en ‘s avonds een kwartiertje.

Was geregeld de knuffelberen en reinig regelmatig het speelgoed van je kinderen

playtime father and son

Virussen kunnen langere tijd overleven op ondergronden en voorwerpen. Sommige virussen kunnen zelfs een hele dag overleven op kinderspeelgoed. Kinderen lopen daardoor het risico om via hun speelgoed ziek te worden. Regelmatig alles reinigen met water en zeep is de boodschap!

Packshots van Kaloban tabletten, siroop en druppels met op de voorgrond een wortel van de Pelargonium sidoides

Kaloban®

Geneesmiddel op basis van EPs® 7630

Kaloban® is een voorschriftvrij geneesmiddel op basis van planten voor het gebruik bij hoest en verkoudheid.

growing plant

EPs® 7630

Het actief bestanddeel van Kaloban® is EPs® 7630. Het is een extract van de wortel van de plant Pelargonium sidoides waarbij het productieproces door Dr. Willmar Schwabe gepatenteerd is.

man cold

Verkoudheid

Druk in de weer met zakdoekjes, neussprays, hoestdrankjes en zuigtabletten? Aan het niezen en hoesten? Een lopende neus? Keelpijn? Grote kans dat je een verkoudheid hebt!